WIE IS WIE ?
 Bart Billenkringvoorzitter,
Bart Billen
 

Nolmans Hilde
2de kringvoorzitter
 
Hilde Noelmans

 
Gustaaf GrouwelsKringsecretaris,
Gustaaf Grouwels
 
Kringpenningmeester,
Greet Wouters
 
Bart Billen
Kring-VA,
Bart Billen
 
Hilde Vandevoort
Kring-VA,
Hilde Vandevoort
 
Kringafgevaardigde SCD,
Hilde Vanden Boer
Kringafgevaardigde SCD,
Tim Forier
Kringafgevaardigde SCKO,
Sofie Brugmans
Heidi Kengen
Carmen Menten
Kringafgevaardigde SCP,
Nico Baldewijns
Bernadette Morrhaye

Welkom op de pagina van kring Haspengouw (712)

Hier vindt u allerlei info omtrent de activiteiten en bestuursleden van de kring.

Kring Haspengouw

Tweede voorzitter voor Haspengouw

Nolmans HildeSinds een paar jaar mag elke kring een tweede voorzitter kiezen. Dit om tijdens raadsvergaderingen stemming mogelijk te maken, bij een eventuele afwezigheid van de kringvoorzitter.
Nogal wat kringen namen die gelegenheid te baat. Onder meer de kringen Genk-Lanaken (Vaes-Bijnens), Beringen (Vandebroek-Onraedt), Bree (Lempens-Gijsen), Herk (Kiekepoos-Smitt), Maaseik (Aussems-Aerts), B.O. (Keymis-Vanquaethoven).
Nu mogen we ook kring Haspengouw aan dat lijst toevoegen. Voorzitter Bart Billen krijgt Hilde Noelmans naast zich. Zo hebben de twee grootste steden van kring Haspengouw elk een voorzitter. Ze kunnen elkaar ondersteunen, het werk verdelen en daardoor lichter maken. COV-Limburg dankt Hilde voor haar opgenomen engagement.

Verrassingsuitstap kring Tobi

’s  Morgens opstaan,  je klaarmaken voor een dagtrip waarvan je de bestemming niet kent. Dat overkwam ons.  We reden vanuit Tongeren oostwaarts richting Maastricht en bereikten al vrij snel onze eerste bestemming : Zichen-Zussen-Bolder.  Daar werden we al dadelijk op een lekkere kop koffie met croissant getrakteerd.  We werden er verwelkomd door onze charmante en deskundige gids die ons via een filmmontage de rampzalige instorting van de plaatselijke mergelgroeve in 1958 deed herbeleven. Daarna was het tijd voor een korte rondrit om kennis te maken met de eigenheid van de regio en met de plaatselijke activiteiten rond de kweek van kampernoelies. We brachten  een bezoekje aan een plaatselijke kampernoeliekwekerij en konden  van dichtbij en met de nodige vakkundige commentaar het proces van de teelt en het plukken volgen.  Bij het verlaten van dit bedrijf werd ons nog een kleine attentie in de vorm van een pakketje paddenstoelen aangeboden. Vervolgens reden we door de Haspengouwse velden via het pittoreske grensdorpje Kanne naar het stop van Ternaaien richting Maastricht om dan langs het “Chateau de Neercanne” terug te keren naar onze eerste stopplaats voor een lekker middagmaal met …… dagverse paddenstoelen.

‘s Namiddags doorkruisten we het enige stukje Vlaanderen ten oosten van de Maas, de Voerstreek,  om uiteindelijk in Homburg een lokale bierbrouwer te bezoeken.  We genoten  van een gezellige degustatie.

Deze leuke verrassende uitstap sloten we af met een avondmaal.

(14-06-2018, 47 deelnemers)

Lezing Alzheimer

dementie 1

Door de stijgende welvaart is onze levensverwachting fors toegenomen.  Hierdoor worden we geconfronteerd met een aanzienlijke vergrijzing van onze bevolking. Dit gaat gepaard met een aantal uitdagingen zoals dementie met alzheimerdementie als meest voorkomend ziektebeeld. Eén op de vier mensen sterft tegenwoordig dement en tegen 2050 zal het aantal mensen met dementie verdubbelen.  We staan dus voor een enorme uitdaging.
Tijdens een lezing werd het functioneren van onze hersenen uiteengezet, de veroudering ervan, het geheugen en dementie en de ziekte van Alzheimer. De professor gaf meer inzicht in de genetica van dementie en over mogelijke nieuwe therapieën. Ook de risicofactoren voor het ontstaan van dementie en de preventieve acties kwamen aan bod.
Deze zeer boeiende uiteenzetting werd afgesloten met een kop koffie en een uitgebreid desserten buffet.

Tweedaagse in Noord-Frankrijk

rouen amiens

Een aantal senioren van St.-Truiden namen eind oktober deel aan een door de kring georganiseerde tweedaagse naar Amiens en Rouen.
Op enkele honderden meters van de kathedraal van Amiens beginnen de hortillonnages van Amiens, een mozaïek van vlottende tuinen. In kleine bootjes genoten de deelnemers van de omgeving en de stilte.
Daarna bezochten ze de kathedraal van Amiens, de grootste van Noord-Frankrijk. De grootste bezienswaardigheid is er het koor met 110 koorstoelen uit de 16de eeuw. Na een heerlijke lunch bezochten ze het Domaine Ducios Fougeray in Saint-Michel d'Halescourt, met een degustatie van cider, pommeau de Normandië en calvados. De cisterciënzerabdij Notre-Dame de Fontaine-Guérard was de afsluiter van de eerste dag.

Lees meer...