Nieuws

Geen master zonder bachelor

Minister Weyts wil een masteropleiding inrichten specifiek voor het basisonderwijs. Volgens de minister kunnen masters wetenschappelijke expertise binnenbrengen in jouw school en zo de klaspraktijk, het schoolbeleid en de schoolontwikkeling versterken. Het COV staat open voor zo’n master. We vinden het niet meer dan normaal dat de vakbonden betrokken worden bij het uitdenken van de modaliteiten.
 
En toch … lijkt het erop dat de overheid die master niet op het sociaal overleg wil brengen. De beslissing om de masteropleiding in te richten vanaf 2025-26 is al genomen. Maar er is niets geregeld of beslist over de arbeidsvoorwaarden van de binnenkort afgestudeerde master basisonderwijs. Op welke verloning zal die kunnen rekenen? Heeft de overheid hiervoor voldoende budget voorzien? Op welke wijze gebeurt de verdeling van het personeelskader? Ook schoolteams moeten kunnen nadenken over de samenwerking. We zitten met heel veel vragen.
 
En toch … blijft het onduidelijk wie in de nieuwe master basisonderwijs zal kunnen starten. Er wordt niet gesproken over een verplichte vooropleiding. Die beslissing wordt aan universiteiten en hogescholen overgelaten. Voor het COV is een diploma van de lerarenopleiding kleuter- of lager onderwijs een must voor al wie toegang wil tot de master basisonderwijs. De masteropleiding moet verder bouwen op de (praktijk)kennis en vaardigheden die verworven zijn in de educatieve bachelor en die onontbeerlijk zijn voor iedereen die wil lesgeven in het basisonderwijs. 
 
En dus … is het voor ons zeer duidelijk. Het COV verzet zich tegen een master basisonderwijs die ook toegankelijk is voor wie geen bachelordiploma (kleuter)onderwijzer heeft. Als onderwijsvakbond waken we niet alleen over de werkomstandigheden van alle personeelsleden in onderwijs maar ook over de kwaliteit van het basisonderwijs. Daarom willen we betrokken worden bij het bepalen van wie toegang heeft tot de masteropleiding basisonderwijs, de inhoud van de opleiding en de arbeidsvoorwaarden van de master basisonderwijs in jouw team.
 

Marianne Coopman (zwartopwit in Basis-2)